Головна  →  Новини  →  8 лютого 2017

У засобах масової інформації та соціальних мережах поширюється неправдива інформація щодо закупiвлi солi за завищеними цiнами

У засобах масової інформації та соціальних мережах поширюється неправдива інформація щодо закупiвлi солi за завищеними цiнами

Зокрема, вказано що столичні дорожні підприємства за результатами вiдкритих конкурсних торгiв уклали договори та замовили сiль у постачальника (ТОВ «Костанза»), яке начебто не має транспортного, торгiвельного та виробничого обладнання, а також товарних та трудових ресурсiв для виконання договору.

При цьому треба зазначити, що комунальні шляхово-експлуатаційні підприємства, які є самостiйними юридичними особами, упродовж серпня - вересня 2016 року дійсно здiснили закупiвлю згiдно Закону України «Про здiйснення державних закупiвель» через вiдкритi конкурснi торги.

Участь у таких торгах можуть брати будь-які підприємства рiзних форм власностi, якi виявили зацiкавленiсть до виставленої на вiдкриті торги пропозицiї.

Вiдпoвiдно до Закону України «Про здiйснення державних закупiвель» переможець торгiв був обраний за найнижчою цiною серед пропозицiй учасникiв торгiв, якi були допущенi до оцiнки.

Щодо укладених рамкових угод у серпні 2016 року, то переможці торгів ТОВ «Торговий Дім Артемсіль», ТОВ «Торговий дім Укрснабресурс» та ТОВ «К-2» Інвестмент» відмовились постачати сіль за цінами договору і шляхово-експлуатаційні підприємства змушені були повторно проводити конкурсні торги.

Особливо треба звернути увагу на наступне.
На жаль, вiдповiдно до перелiку природних монополiй, затвердженого Антимонопольним комітетом України, Державне підприємство «Артемсiль», що є єдиним в Україні постачальником солі(!), з незрозумілих причин не входить до складу тих самих суб'єктiв природних монополiй. 
I саме цей факт не дає можливостi підприємствам проводити процедуру прямої закупiвлi у ДП «Артемсiль» шляхом проведення переговорної процедури, змушуючи купувати сiль на звичайних вiдкритих конкурсних торгах.

Також учасники та переможці відкритих конкурсних торгів, які відмовились виконувати взяті на себе зобов’язання, розриваючи договори і не виконуючи своїх обіцянок (інколи навіть не повертаючи авансів), не несуть жодної відповідальності та не вносяться до відповідного "офіційного чорного списку". 
Державні та комунальні підприємства залишаються сам на сам з проблемою, через відсутність постачання солі мають складнощі з виконанням виробничих завдань, змушені поглинатися в довгострокові судові справи тощо.

Зазначимо, що станом на 6 лютого 2017 року ТОВ «Костанза» виконала умови всіх контрактiв на сто відсотків і столичними дорожнiми пiдприємствами заготовлено сiль у повному обсязі.

Вказані факти наявно демонструють безпiдставнiсть 
звинувачень на адресу шляхово-експлуатаційних підприємств, що входять до складу комунальної корпорації «Київавтодор», та пiдозр щодо неспроможностi переможця відкритих конкурсних торгів виконати умови договорiв, а також, на жаль, намагання деяких засобів масової інформації за рахунок "гарячої новини" і кричущих заголовків збільшити свій рейтинг.

Перейти до спискуВерсiя для друку