КМДА Київська міська державна адміністрація


26 липня 2017

Комунальна корпорація «Київавтодор» сприяє розвитку велосипедного руху

Комунальна корпорація «Київавтодор» сприяє розвитку велосипедного руху

За останні декілька років в місті Києві кількість велосипедистів зросла майже вдвічі. Все більше людей обирає велосипед як транспорт, як спосіб відпочинку і хобі, тобто попит на велоінфраструктуру зростає значними темпами.

Під час виконання робіт з будівництва, реконструкції та капітального ремонту доріг однією з основних вимог від громадськості до комунальної корпорації «Київавтодор» є влаштування велосипедних доріжок. Проте, на жаль, у зв’язку з щільною забудовою вулиць міста Києва не завжди можливо збільшити геометричні параметри проїзних частин доріг та влаштувати велосипедні доріжки.

Вивчаючи закордонний досвід, фахівці корпорації вирішили перейняти практику, коли правила дорожнього руху дозволяють велосипедистам їздити по смугам руху для громадського транспорту. Для цього передбачені спеціальні дорожні знаки, які вказують на таку можливість. Відповідно до Міжнародної конвенції про дорожні знаки і сигнали, автобусні смуги, по яких дозволено рух на велосипеді позначаються знаком «Смуга руху маршрутних транспортних засобів» з табличкою, що дозволяє велосипедистам користуватися цією смугою. На додаток до знаків і табличок, наноситься піктограма велосипеда прямо на дорожнє покриття.

Така практика існує в Сполучених Штатах Америки, Франції, Англії, Бельгії, Румунії.

Якщо проаналізувати швидкісний режим на вулично-дорожній мережі столиці, то на сьогоднішній день громадський транспорт по місту Києву рухається з середньою швидкістю 20 км/год, тому ділити з ними смугу менш ризиковано, ніж їхати на велосипеді в потоці автомобілів, середня швидкість якого становить близько 60 км/год.

На сьогоднішній день Департамент превентивної діяльності Національної поліції України, на запит комунальної корпорації «Київавтодор», погодив у якості експерименту облаштування велосипедних доріжок по виділеній смузі для громадського транспорту на наступних вулицях: бульв. Дружби Народів, просп. Валерія Лобановського, Чоколівський бульв., вул. Вадима Гетьмана, вул. Олександра Довженка, вул. Олени Теліги, просп. Степана Бандери, Московський міст, просп. Генерала Ватутіна, бульв. Перова, просп. Визволителів, вул. Будівельників та просп. Миру.

На черзі встановлення відповідних технічних засобів організації дорожнього руху, після чого велосипедисти зможуть рухатися по виділеній смузі для громадського транспорту. Першим став просп. Перова, де вже розпочато роботи.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.