Головна  →  Новини  →  5 травня 2018

Вечірній Київ: "Як насправді будували Московський міст у Києві"

Вечірній Київ: "Як насправді будували Московський міст у Києві"

Московський міст через річку Дніпро у Києві нещодавно перейменували у Північний. Тобто через багато років мосту повернуто його робочу назву, таку якою користувалися проектанти й  будівельники більше 40 років тому.

Нині міст вважається однією з головних транспортних артерій столиці України, з'єднує береги річок Дніпро та Десенка. Це особливо підкреслюють у комунальному підприємстві «Київшляхміст» і зберігають у себе на сторінці Фейсбук безцінний документальний фільм, який було знято десятки років тому на плівку. Фільм розповідає про будівництво мосту.

Як повідомляється у текстовій преамбулі до фільму, питання про будівництво нового мосту в Києві виникло відразу ж після відкриття мосту Метро, коли було запущено перший поїзд від залізничного вокзалу до району Дарниця.

Зведення Московського мосту було передбачено генеральним планом розвитку Києва, прийнятим у 1966 році. Лівобережні райони Києва на той момент почали активно розвиватися. На півдні відбудовувався Харківський масив, на півночі - Воскресенка, тому гостро постало питання про зведення ще одного мосту, який зміг би забезпечити безперебійний рух від центру в лівобережні райони. Звичайно, потрібні були два мости, але тут вже довелося вибирати, який з них більш необхідний. Після довгих обговорень, все-таки прийшли до висновку будувати міст на півночі, тому що на той момент тут як раз планувалася забудова ще одного нового району - Троєщини. Спочатку міст називався Північний, потім Дружби Народів й тільки через багато років, напередодні його відкриття він отримав назву Московський.

Будівництво Московського мосту здійснювалося протягом 5 років та завершено в 1976 році, а сама здача моста в експлуатацію відбулася 3 грудня цього ж року.

Пряме посилання на статтю: https://vechirniykiev.com.ua/news/yak-naspravdi-buduvaly-moskovs-kyy-mist-u-kyyevi

Перейти до спискуВерсiя для друку